Solenergi - Allt du behöver veta om Solenergi

Denna annonsplats om solenergi är ledig - Annonsera här om solpanler, solvärme eller annan form av solenergiAtt investera i Solenergi

Investera i Solenergi

Att investera i solenergi är ett miljövänligt beslut men är det ekonomiskt rätt just nu? Den viktigaste frågan är om du kommer att behöva energin under sommaren när du får som mest energi?

Vad kostar det att skaffa solenergi i from av solceller eller solfångare?

Att sätta solenergi på huset kostar en del pengar. Exakt vad det kostar med inköp och installation hos dig går inte att säga rakt eftersom det beror på ett antal faktorer. Som riktlinje för kostnaden för de olika formerna av solenergi följande:

  • Solfångare på 10 m2 kostar omkring 50.000 kr och kan förväntas ge i Götaland omkring 5.000 kWh värmeenergi varje år. Till detta behövs, om det inte redan finns, en ackumulatortank (cirka 15.000 kr) för att lagra det varma vattnet.
  • Solpaneler på 10 m2 kostar också cirka 35.000 kr (men priserna sjunker snabbt) och du kan förvänta dig att få ut omkring 1.500 kWh per år.

Det går också att köpa lösa mindre solpaneler på omkring 100 W som maxeffekt för så lite som 1000 kr. Dessa är dock inte inkopplade till elnätet.Hur länge håller solceller och solfångare?

Solenergi

För att kunna räkna på en investering i solenergi är det viktigt att veta hur länge en solfångare eller solpanel fungerar. Livslängden varierar mellan olika fabrikat av solceller eller solfångare men också påverkas av installationen.

  • Solfångare kan man räkna på en livslängd normalt på 25 år med eventuellt någon mindre reparation under tiden av t.ex. en pump.
  • Solpaneler och solceller är i det närmaste underhållsfria men verkningsgraden minskar något och du kan räkna med att de fungerar i 30 år.