Solenergi - Allt du behöver veta om SolenergiDenna annonsplats om solenergi är ledig - Annonsera här om solpanler, solvärme eller annan form av solenergiSolvärme

Solvärme

Solvärme innebär att man utnyttjar solenergin för att värma upp vatten för att antingen värma bostaden eller värma upp varmvattnet i bostaden. Normalt används solfångare för att värma upp vattnet och kan antingen vara plana eller att solvärmen reflekteras och koncentreras mot vattenledningar för att högre temperaturer ska uppnås.

I många av utvecklingsländerna används solenergin för solugnar där en reflekterande yta riktar solvärmen mot ett svart kokkärl.

Solfångare

En solfångare kan från de 1000 W/m2 instrålad solenergi ge värme motsvarande maximalt 700 W/m2.Ackumulatortank

Ackumulatortanken är väsentlig i ett solvärmesystem för att lagra solenergin så att det varma vattnet kan användas senare. Ackumulatortanken ska naturligtvis vara isolerande så att det varma vattnet förblir varmt. Dock så kommer flera olika komponenter i ackumulatortanken påverkas av vattnet under långtid och det finns risk för rost eller korrosionsangrepp. Ackumulatortanken påverkas också av vilken kvalité det är på vattnet.

Solfångare

Solfångare som är P-märkta

Tidigare användes P-märkning för solfångare som så på ett opartiskt sätt redovisade viktiga egenskaper för solfångarna. P-märkningen har infördes av SP i syfte att få kontroll på produktkvaliten för solenergisystem som baseras på solvärme och solfångare. de solfångare som passerar denna P-märkning genomgår följande typer av granskningar:

  • Hållbarhet granskning gällande vindar och snö
  • Provtryckning av rör och slangar
  • Kontroll av täthet avseende regn
  • Tryckfall i systemet beroende på vattenflöde
  • Vissa ingående komponenter testas
  • Beräkning av energiutbyten av solenergin vid 25°C, 50°C och 75°C
  • Granskningar av konstruktion-, installations- och underhållsunderlag

Solar Keymark för Solfångare

Solar Keymark är en 3:e partscertifiering som används i Europa som ersättniung till P-märkta solfångare. Bland annat testar solfångare enligt Solar Keymark. Alla solenergisystem som är testade enligt Solar Keymark kan du hitta här. Solfångare tillgängliga i Sverige finns här.