Solenergi - Allt du behöver veta om SolenergiDenna annonsplats om solenergi är ledig - Annonsera här om solpanler, solvärme eller annan form av solenergiSol-El

Elektricitet från solenergin kan skapas på olika sätt. Dels kan solens strålar omvandlas direkt till el via solceller i solpaneler eller som kan solen värma upp vatten som sedan driver en ångturbin vilken är kopplad till en generator.

Solceller

Sol-El

De solceller som används idag är tillverkade av kisel och alla har en verkningsgrad under 18%. Ofta får man ut precis under 15% av solenergin från dessa solceller. Kisel har en begränsning att de kan bara fånga upp vissa av solenergins våglängder vilket begränsar effektiviteten.

Världens mest effektiva solceller, just nu, har en verkningsgrad på cirka 45%. Dessa solceller bryter solenergins våglängder i olika spektrum som vart och ett av spektrumen går till olika solcellsmaterial anpassade för just ett specifikt ljusspektrum. För att öka verkningsgrad används också en lins som koncentrerar solenergin vilket också har den positiva effekten att man behöver mindre av de i dessa fall mycket dyra solcellsmaterialen.

Solceller kan från de 1000 W instrålad effekt per m2 generera upp till 150 W/m2. Totalt solenergiuttag som kan få ut från solceller per år i Sverige är upp till 150 kWh/m2.Solpaneler

Solpaneler

En solpanel består av många solceller som tillsammans genererar elektricitet av den spänning och den effekt som önskas. Dessa solpaneler säljs som moduler som kan vara en eller ett par kvadratmeter stora och som kan kopplas ihop till önskad form och storlek på t.ex. hustak.

Kostnad för solpaneler

För att producera el från solenergi som privatperson är det solpaneler av kisel som gäller. Att få dessa solpaneler installerade och klara för elproduktion kostar idag (2013) omkring 3000-4000 kr per m2 med en maximal effekt av 150 W/m2 och årlig energimängd av 150 kWh/m2.